Mental träning innebär typiskt att med olika metoder nå mentala tillstånd som fungerar som en bra grund för att klara av svåra utmaningar. Man måste dock inte vara toppidrottsman eller ledare inom näringslivet för att kunna dra nytta av mental träning.
Det är inte orimligt att säga att människor överlag tycker att det är enklare att arbeta med sin fysik och sitt yttre än med psyket. Det är lite upp-och-nedvänt med tanke på att vägen till bättre prestationer och lyckligare liv börjar med det mentala tillståndet. Av den anledningen är det inte konstigt att alltfler företag, organisationer och individer väljer att börja arbeta med en mental coach för att lyfta sina resultat, bli mindre stressade och klara av fler sysslor på kortare tid.
Idrottsvärlden har använt mental träning länge
För att titta på betydelsen av mental träning räcker det med att kasta ett öga på idrottsvärlden. Där har det länge varit en självklarhet att komplettera den fysiska träningen med mental coachning.
Beteendevetaren Daniel Ekvall har under flera år arbetat som mental coach för både herr- och damlandslaget i fotboll. Han understryker vikten av relationer och kommunikationer inom en verksamhet som i slutändan handlar om fysiska prestationer.
Mental träning används förstås inte endast inom idrottsvärlden, även om det är där metoden fått störst genomslag. Kocken Niklas Ekstedt, som ligger bakom ett antal framgångsrika restauranger och krogar berättade i en intervju i Sydsvenskan om hur mental träning hjälpte honom att fokusera sin energi.
Mental träning – så fungerar det
Mental träning kan bestå av olika komponenter beroende på individens behov. Ofta innefattar den en visuell komponent där du får öva dig i att för ditt inre föreställa dig bästa tänkbara scenario för det som du ämnar göra. Det må låta ovetenskapligt, men faktum är att den bild du har i ditt eget huvud av utfallet av en viss prestation spelar stor roll för hur det praktiskt går. Andra delar av mental träning kan innefatta mindfulness, det vill säga en form av meditation som går ut på att du ska vara uppmärksam på och observera dina egna tankar i syfte att bli vaksam på dina egna tankemönster.